تاریخچه کنسرو
کلمه کنسرو
از لغت یونانی conserver به معنی حفظ کردن گرفته شده است.
کنسرو کردن عبارت است از ایجاد شرایطی که بتوان تحت آن شرایط محصول مورد نظر را برای مدت طولانی حفظ نمود.
ابداع روش
سال ۱۷۹۰ در فرانسه توسط نیکلای اپرت
طبق روش اپرت اگر مواد غذایی در یک ظرف دربسته دما داده شود و پس از آن از نفوذ هوا به داخل بسته جلوگیری شود می توان آنها را برای مدت طولانی نگهداری کرد.
در سال ۱۸۰۴ اولین کنسرو ظروف شیشیه ای در آب جوش تولید و بر روی ملوانان یک کشتی آزمایش شد.
در سال ۱۸۰۹ موسسه صنایع ملی فرانسه پس از ۸ ماه بررسی کارهای اپرت آنرا تایید کرد.
روش اپرت بنام Appertizetion خوانده شد و پنجاه سال مورد استفاده قرار گرفت.
۱۸۲۰ تولید کنسرو به شکل صنعتی
۱۸۲۳ قوطی های حلبی به نام Canister متداول گردید.
۱۹۰۶ اولین مقررات و استاندارد های مربوط به کنسرو در آمریکا تدوین شد.
۱۹۱۸ اصل علمی که محتویات قوطی های کنسرو استریل مطلق نیستند اما تعداد و نوع میکروارگانیسم های موجود در آنها به نحوی است که قادر به ایجاد مسمومیت هم نیستند،پذیرفته شد.
۱۹۲۱ لعاب دادن قوطی برای غذاهای اسیدی متداول شد.
۱۹۳۰ روش محاسبات دمایی استریلیزاسیون ارائه شد.
در ایران در سال ۱۳۱۶ اولین کارخانه تولید کنسرو ماهی در بندر عباس ایجاد شد.
تولید کنسرو به شکل امروزی حدود سال ۱۳۴۷ در ایران رسمیت یافت؛ آن زمان حدود ۲ یا ۳برند مشخص در این حوزه در بازار حضور داشت که عمدتا هم به مصرف خاص میرسید. چهرههای بزرگی در این حوزه وارد شدند؛ در این سالها بود که روسها در شاهی سابق و قائمشهرفعلی با تعهد به تولید کنسرو خوراک لوبیا نخستین کنسروها را برای ارتش تولید کردند. شاید مرحوم استپانیان مالک برند کارون شرق را که در آن سالها بهترین کنسرو خاویار- بادمجان را تولید میکرد باید از نخستین برندهای کنسرو در ایران برشمرد. فرمول تولید این کنسرو از روسیه وارد شده بود و این شرکت در کنار آن انواع دیگری از کنسروها را هم روانه بازار کرد. اما این برند پس از درگذشت مالک اصلی ماندگاری نداشت و کارخانه آن منحل شد. پس از گذشت چند سال و با ظهور چهرههای جدید در عرصه تولیدات غذایی کنسروجات تقریبا بزرگان قوم از صحنه رقابت حذف شدند و برندهای صاحبنامی از جمله صنایع غذایی گراناز وارد میدان شدند. چینچین خراسان برای نخستین بار از سوی مهندسان ایرانی که به تازگی از آمریکا بازگشته بودند در مشهد راهاندازی شد. برادران قدسطینت شرکت تولیدات کنسروی مدرنی را راهاندازی کردند و پس از آن هم سایر برندها وارد این عرصه شدند. کنسرو کردن مواد غذایی که از شیوههای مناسب و متداول نگهداری طولانی این مواد محسوب میشود، در سالهای اخیر در کشور ما از رشد و توسعه نسبتا مطلوبی برخوردار شده است
هیچ نظری وجود ندارد